Dieta lekkostrawna polega przede wszystkim na doborze odpowiednich produktów, potraw i technik kulinarnych.
O ile nie ma dodatkowych wskazań dietetycznych (np. dotyczących ograniczenia wartości energetycznej diety lub innych ograniczeń dietetycznych ze wskazań lekarskich), dieta łatwostrawna powinna dostarczyć taką samą ilość energii i składników odżywczych, jak w przypadku diety dla osób zdrowych.
Zadaniem diety lekkostrawnej jest odciążenie wątroby i trzustki, poprawienie funkcjonowania układu pokarmowego.
Kcal 2000 - 2400/dobę |
Białko 82 – 93 g/dobę |
Tłuszcze 64 – 78 g/dobę |
Węglowodany 275 –330 g/dobę |
Produkty zalecane: chude mięso (indyk, kurczak, schab, wołowina, cielęcina), ryby (dorsz, łosoś, flądra), jajka gotowane na miękko lub w postaci delikatnej jajecznicy, wędliny, pieczywo pszenne, chude przetwory mleczne (jogurty naturalne, twarogi, twarożki), drobne makarony, biały ryż, miękkie i dojrzałe owoce (banany, truskawki, kiwi, jagody, borówki, maliny), miękkie warzywa (pomidory, gotowane ziemniaki, gotowana marchew).
- W diecie łatwostrawnej unika się używania zasmażek - do zagęszczania potraw można stosować zawiesinę z mąki i wody lub jogurt naturalny.
- Warzywa i owoce powinny być spożywane gotowane lub pieczone, a także w formie przecierów lub soków.
Przykładowa dzienna racja pokarmowa w diecie łatwo strawnej
- Pieczywo pszenne 250g
- Mąka, kasze, makarony 80g
- Mleko i produkty mleczne 700g
- Jaja 2 szt.
- Mięso, drób 90g lub filety z ryb 110g
- Wędliny 25g
- Masło/śmietanka 25g
- Inne tłuszcze (olej, oliwa) 30g
- Ziemniaki 300g
- Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C 200g
- Warzywa bogate w β-karoten 150g
- Inne warzywa i owoce 300g
- Cukier i słodycze 55g
Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna. Poprzez prawidłowe żywienie opiekun wie, że dobrze troszczy się o swojego bliskiego. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.
W przypadku diety lekkostrawnej należy zapoznać się z listą produktów zalecanych i zabronionych
Dozwolone produkty:
- pieczywo: zalecane są bułki pszenne, biszkopt, chleb pszenny,
- jako dodatek do pieczywa zalecane są chude wędliny (drobiowe, polędwica sopocka) i chudy twaróg,
- z tłuszczów możesz używać oliwę z oliwek, oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, masło,
- warzywa powinny być gotowane, rozdrabniane lub przetarte – pomidor bez skórki, marchewka, buraki, pietruszka, dynia,
- z owoców zalecane są banany, morele, jabłka pieczone lub gotowane, owoce jagodowe (maliny, truskawki),
- ziemniaki jedz gotowane najlepiej w puree,
- możesz jeść zupy z dozwolonych warzyw,
- jako dodatek do zup polecany jest biały ryż, drobne makarony (nitki, fale, gwiazdki, muszelki), lane kluski, grzanki,
- z kasz dozwolone są: manna, kuskus oraz drobna kasza jęczmienna,
- z mięs możesz jeść te chude, gotowane (mięso drobiowe, schab, ryby), pulpety i potrawki,
- możesz zjeść risotto,
- lekkostrawne zupy, które możesz zagęścić np. jogurtem z niewielką ilością mąki. Będą to między innymi: zupy mleczne, zupa jarzynowa, krupnik na chudym mięsie, chudy rosół, wywar warzywny.
Zabronione produkty:
- pieczywo: chleb żytni, razowy, pieczywo chrupkie i z otrębami,
- tłuste wędliny (wieprzowe), sery żółte, pasztety,
- twarde margaryny, smalec,
- warzywa marynowane (konserwowane),
- warzywa wzdymające (cebula, por, kapusta biała, czerwona, kalafior, ogórki),
- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja),
- warzywa grubo tarte, z majonezem i sosem,
- owoce: gruszki, czereśnie, daktyle, śliwki,
- smażone ziemniaki i frytki,
- zupy na wywarach mięsnych, grzybowych, zasmażanych, kapustnych, strączkowych,
- grube makarony (świderki, lazania),
- tłuste, smażone, wędzone, marynowane mięsa,
- smażone kotlety, krokiety, bigos,
- po spożyciu kaszy gryczanej oraz grubej jęczmiennej mogą wystąpić dolegliwości.