Celem diety lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu jest ochrona narządów przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej. Jest to modyfikacja diety łatwostrawnej.

Zmiany polegają na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Zawartość tłuszczu w diecie powinna wynosić 30-50 g/dobę.

Kcal
2200 /dobę
Białko 
80–85 g/dobę

Tłuszcze 
40 g/dobę

Węglowodany
375 g/dobę

Przykładowa dzienna racja pokarmowa w diecie z ograniczeniem tłuszczu

  • Pieczywo pszenne 260g
  • Mąka, kasze, makarony 80g
  • Mleko 2%tł. i produkty mleczne 700g
  • Jaja (białko) 30g
  • Mięso, drób 90g lub filety z ryb 110g
  • Wędliny 25g
  • Masło, śmietanka 15g
  • Inne tłuszcze (masło, olej, oliwa) 10g
  • Ziemniaki 300g
  • Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C 250g
  • Warzywa bogate w β-karoten 200g
  • Inne warzywa i owoce 300g
  • Cukier i słodycze 80g

 

Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna. Poprzez prawidłowe żywienie opiekun wie, że dobrze troszczy się o swojego bliskiego. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.

contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS