Celem diety lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu jest ochrona narządów przez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej. Jest to modyfikacja diety łatwostrawnej.
Zmiany polegają na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Zawartość tłuszczu w diecie powinna wynosić 30-50 g/dobę.
Kcal 2200 /dobę |
Białko 80–85 g/dobę |
Tłuszcze |
Węglowodany 375 g/dobę |
Przykładowa dzienna racja pokarmowa w diecie z ograniczeniem tłuszczu
- Pieczywo pszenne 260g
- Mąka, kasze, makarony 80g
- Mleko 2%tł. i produkty mleczne 700g
- Jaja (białko) 30g
- Mięso, drób 90g lub filety z ryb 110g
- Wędliny 25g
- Masło, śmietanka 15g
- Inne tłuszcze (masło, olej, oliwa) 10g
- Ziemniaki 300g
- Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C 250g
- Warzywa bogate w β-karoten 200g
- Inne warzywa i owoce 300g
- Cukier i słodycze 80g
Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna. Poprzez prawidłowe żywienie opiekun wie, że dobrze troszczy się o swojego bliskiego. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.