Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego w chorobie nowotworowej jest modyfikacją diety łatwostrawnej.
Dieta z założenia powinna oszczędzać chory narząd. Zadaniem diety jest neutralizować działanie soku żołądkowego lub redukować wydzielanie kwasu w żołądku, nie drażnić termicznie, mechanicznie i chemicznie.
W diecie należy wyeliminować potrawy, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, m.in. potrawy smażone, sosy, zasmażki, wywary mięsne, galarety mięsne i rybne, potrawy kwaśne i słone, mocną herbatę czy kawę.
Wartość odżywcza diety powinna w pełni pokrywać zapotrzebowanie energetyczne oraz dostarczać składników odżywczych choremu.
Ze względu na modyfikację konsystencji (dieta przecierana) sprawdzi się także u osób starszych.
Powinna być stosowana po diecie kleikowej oraz po zabiegach chirurgicznych przewodu pokarmowego.
| Kcal  2200 - 2400/dobę  | 
Białko 94–99 g/dobę  | 
 Tłuszcze  | 
Węglowodany 296–333 g/dobę  | 
Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.
Przykładowa dzienna racja pokarmowa:
- Pieczywo pszenne 200g
 - Mąka, kasze, makarony 60g
 - Mleko 3,2%tł. i produkty mleczne 800g
 - Jaja 1 szt.
 - Mięso, drób 90g lub filety z ryb 110g
 - Wędliny 25g
 - Masło, śmietana 25g
 - Inne tłuszcze (masło, olej, oliwa) 25g
 - Ziemniaki 300g
 - Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C 200g
 - Warzywa bogate w β-karoten 150g
 - Inne warzywa i owoce 300g
 - Cukier i słodycze 60g