Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego w chorobie nowotworowej jest modyfikacją diety łatwostrawnej.

Dieta z założenia powinna oszczędzać chory narząd. Zadaniem diety jest neutralizować działanie soku żołądkowego lub redukować wydzielanie kwasu w żołądku, nie drażnić termicznie, mechanicznie i chemicznie.

W diecie należy wyeliminować potrawy, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, m.in. potrawy smażone, sosy, zasmażki, wywary mięsne, galarety mięsne i rybne, potrawy kwaśne i słone, mocną herbatę czy kawę.

Wartość odżywcza diety powinna w pełni pokrywać zapotrzebowanie energetyczne oraz dostarczać składników odżywczych choremu.

Ze względu na modyfikację konsystencji (dieta przecierana) sprawdzi się także u osób starszych. 

Powinna być stosowana po diecie kleikowej oraz po zabiegach chirurgicznych przewodu pokarmowego.

Kcal
2200 - 2400/dobę
Białko
94–99 g/dobę

Tłuszcze
75–77 g/dobę

Węglowodany
296–333 g/dobę

 

Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.

Przykładowa dzienna racja pokarmowa:

  • Pieczywo pszenne 200g
  • Mąka, kasze, makarony 60g
  • Mleko 3,2%tł. i produkty mleczne 800g
  • Jaja 1 szt.
  • Mięso, drób 90g lub filety z ryb 110g
  • Wędliny 25g
  • Masło, śmietana 25g
  • Inne tłuszcze (masło, olej, oliwa) 25g
  • Ziemniaki 300g
  • Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C 200g
  • Warzywa bogate w β-karoten 150g
  • Inne warzywa i owoce 300g
  • Cukier i słodycze 60g
contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS