Zasady, których należy przestrzegać stosując dietę wysokokaloryczną przy chorobie nowotworowej
- Odpowiednia ilość kalorii – podaż energii w diecie wysokoenergetycznej powinna zostać podwyższona, zazwyczaj mieści się ona w przedziale 2500–3000 kcal. Jest to zależne od wielu czynników, m.in. płci, wieku, masy ciała, wzrostu i poziomu aktywności fizycznej i zaawansowania choroby.
- Regularność spożywania posiłków – chaotyczne odżywianie się oraz nieregularne godziny posiłków to jeden z wrogów diety wysokokalorycznej. W jadłospisie chorego powinny pojawić się trzy główne posiłki wraz z dwoma lub trzema przekąskami.
- Odpowiednie zbilansowanie posiłków – każdy z posiłków powinien być pełnowartościowy, tzn. zawierać białka, tłuszcze oraz węglowodany. Dzięki temu dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii powinno być ułatwione.
- W diecie należy uwzględnić produkty o wysokiej gęstości energetycznej, czyli takie, które w małej porcji dostarczają stosunkowo dużej ilości kalorii i innych substancji odżywczych (np. orzechy, pestki, oleje, suszone owoce, bakalie).
- Do diety należy wprowadzić soki owocowe, warzywne lub koktajle - dzięki takiemu zabiegowi można w szybki sposób zwiększyć liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia. Dodatkowym plusem jest mała objętość tego typu przekąsek.
Produkty w diecie wysokokalorycznej
Jak sama nazwa wskazuje, w diecie wysokokalorycznej należy skupić się na większej podaży kalorii, lecz dostarczanych w zdrowy sposób. Istnieją produkty uznawane za wysokokaloryczne, których w jadłospisie wysokoenergetycznym powinno być więcej. Dietę powinno się komponować z poniżej wymienionych produktów wysokokalorycznych:
- Różnorodne orzechy, pestki, nasiona – nawet małe porcje dostarczają zdrowych tłuszczów ora dużej ilości kalorii; można wykorzystać je jako dodatek do zupy, sałatki, deseru jogurtowego lub koktajlu wysokokalorycznego.
- Suszone owoce – sprawdzą się jako smaczny dodatek do owsianki, jogurtu, mleka.
- Awokado, oleje roślinne (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni) – w prosty sposób zwiększają kaloryczność sałatki, kanapek lub owocowych smoothie.
- Soki owocowe lub warzywne, które można wypijać do posiłków.
- Jednym z gotowych produktów, które można zastosować są napoje wysokokaloryczne. To skoncentrowane wysokoenergetyczne doustne preparaty (tzw. żywienie medyczne) dostępne w aptekach, które można wykorzystać jako bazę (zamiast jogurtu czy kefiru) do owocowego koktajlu z dodatkiem orzechów.