Zalecenia

  • Dieta powinna być lekkostrawna, wysokobiałkowa i wysokoenergetyczna. Porcje powinny być bardzo małe objętościowo, ale podawane od 5 do nawet 7 razy na dobę. 
  • Dania można przyprawiać według upodobań chorego, ale w sytuacji podrażnień jamy ustnej należy unikać ostrych i drażniących przypraw takich jak pieprz, ostra papryka czy czosnek. 
  • Należy unikać surowego mleka, tłustych przetworów mlecznych takich jak sery smażone czy pleśniowe. 
  • Trzeba zadbać również o jak najlepsze źródło zdrowych kwasów tłuszczowych – olej lniany, oliwa z oliwek, miękkie masło lub pasta z awokado. 
  • Jeżeli chory w wyniku skutków ubocznych leczenia nie jest w stanie przyjąć odpowiedniej ilości pokarmów i pojawiają się widoczne skutki niedożywienia, należy dołączyć do diety preparaty specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS