Zalecenia
- Dieta powinna być lekkostrawna, wysokobiałkowa i wysokoenergetyczna. Porcje powinny być bardzo małe objętościowo, ale podawane od 5 do nawet 7 razy na dobę.
- Dania można przyprawiać według upodobań chorego, ale w sytuacji podrażnień jamy ustnej należy unikać ostrych i drażniących przypraw takich jak pieprz, ostra papryka czy czosnek.
- Należy unikać surowego mleka, tłustych przetworów mlecznych takich jak sery smażone czy pleśniowe.
- Trzeba zadbać również o jak najlepsze źródło zdrowych kwasów tłuszczowych – olej lniany, oliwa z oliwek, miękkie masło lub pasta z awokado.
- Jeżeli chory w wyniku skutków ubocznych leczenia nie jest w stanie przyjąć odpowiedniej ilości pokarmów i pojawiają się widoczne skutki niedożywienia, należy dołączyć do diety preparaty specjalnego przeznaczenia żywieniowego.