Dieta wysokobiałkowa ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilości białka do budowy i odbudowy tkanek ustrojowych, białek osocza, enzymów, hormonów.

Aby białko mogło spełniać swoje zadanie dieta ta musi mieć należną wartość energetyczną. W przeciwnym razie białko zostanie wykorzystane do celów energetycznych.

Białko 100-120 g/dobę

2/3 białka w diecie powinny stanowić białka wysokowartościowe z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.

Zasady odżywiania na diecie wysokobiałkowej:

  • Posiłki należy jeść często, ale w małych porcjach.
  • Posiłki należy komponować tak, aby były urozmaicone pod względem kolorystycznym i smakowym.
  • Nie należy stosować potraw tłustych, gdyż tłuszcz hamuje wydzielanie soku żołądkowego.
  • W celu pobudzenia apetytu należy stosować potrawy o zdecydowanym smaku (np. zupa pomidorowa, ogórkowa, żurek, barszcz czerwony). 
  • W celu wzbogacenia potraw w białko można stosować białko serwatkowe w proszku do zabielania zup i sosów oraz do deserów.
  • Do drobno startych surówek można dodawać serek homogenizowany. 
  • Można stosować preparaty białkowe, zarówno do dań zimnych, jak i gorących. 
  • Warzywa należy podawać gotowane i rozdrobnione, w postaci surowych soków lub bardzo drobno startej surówki.
  • Owoce podaje się w postaci soków, przecierów, pieczone, gotowane w kompocie, na surowo bez skórki i pestek (miksowane, przetarte), jako dodatek do koktajli mlecznych.
  • Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w folii, pergaminie, rękawie foliowym.

Produkty zalecane:

  • jajka
  • chude mięso: drób, cielęcina, królik
  • ryby
  • twarogi
  • przefermentowane produkty mleczne
  • chude podroby
  • dobre jakościowo wędliny
  • warzywa i owoce 

Produkty niedozwolone:

  • tłuste wywary
  • margaryna, smalec, łój
  • fast-foody
  • tłuste sery
  • sery pleśniowe
  • grube kasze
  • makarony
  • kluski
contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS