Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych przy chorobie nowotworowej
- Polega na ograniczeniu lub wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy i sacharozy, a zwiększeniu ilości węglowodanów złożonych (skrobi i błonnika pokarmowego) w posiłkach.
- Ze względu na częste współistnienie powikłań naczyniowych oraz otyłości, dieta ta powinna także charakteryzować się właściwym stosunkiem kwasów tłuszczowych oraz ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych.
- Z uwagi na m.in. różnice w farmakoterapii, zapotrzebowanie chorego zależne od płci, wieku, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej oraz schorzeń współistniejących, dieta powinna być ustalana indywidualnie dla każdego chorego.
- Dla chorych z cukrzycą skojarzoną z otyłością zaleca się dietę redukcyjną o podaży energii 1200 kcal/dobę, 1500 kcal/dobę lub 1800/kcal/dobę w zależności od indywidualnych wskazań.
- Planując dietę z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych należy uwzględnić chorych, którzy ze względu na rodzaj leczenia (np. intensywna insulinoterapia) wymagają dodatkowego posiłku przed snem (dostarczającego 1-2 WW, wg. indywidualnych wskazań). Dotyczy to głównie chorych z cukrzycą typu I.
Kcal 2000-2200 /dobę |
Białko |
Tłuszcze |
Węglowodany 275–305 g/dobę |
Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.