Zadaniem tej diety jest spełnienie wszystkich wymogów i zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych. Dozwolone są w niej wszystkie produkty i potrawy oraz techniki sporządzania posiłków.

Kcal
2200-2500/dobę
Białko
85 – 93 g/dobę
Tłuszcze
77 – 87 g/dobę
Węglowodany
314 –360 g/dobę

Przykładowa dzienna racja pokarmowa

  • Pieczywo mieszane 250g
  • Mąka, kasze, makarony 60g
  • Mleko i produkty mleczne 700g
  • Jaja 1 szt.
  • Mięso, drób 90g lub filety z ryb 110g
  • Wędliny 25g
  • Masło/śmietana 20g
  • Inne tłuszcze (olej, oliwa) 35g
  • Ziemniaki 300g
  • Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C 200g
  • Warzywa bogate w β-karoten 150g
  • Inne warzywa i owoce 300g
  • Rośliny strączkowe suche 10g
  • Cukier i słodycze 55g

Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna. Poprzez prawidłowe żywienie opiekun wie, że dobrze troszczy się o swojego bliskiego. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.

contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS