Zadaniem tej diety jest spełnienie wszystkich wymogów i zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych. Dozwolone są w niej wszystkie produkty i potrawy oraz techniki sporządzania posiłków.
Kcal 2200-2500/dobę |
Białko 85 – 93 g/dobę |
Tłuszcze 77 – 87 g/dobę |
Węglowodany 314 –360 g/dobę |
Przykładowa dzienna racja pokarmowa
- Pieczywo mieszane 250g
- Mąka, kasze, makarony 60g
- Mleko i produkty mleczne 700g
- Jaja 1 szt.
- Mięso, drób 90g lub filety z ryb 110g
- Wędliny 25g
- Masło/śmietana 20g
- Inne tłuszcze (olej, oliwa) 35g
- Ziemniaki 300g
- Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C 200g
- Warzywa bogate w β-karoten 150g
- Inne warzywa i owoce 300g
- Rośliny strączkowe suche 10g
- Cukier i słodycze 55g
Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna. Poprzez prawidłowe żywienie opiekun wie, że dobrze troszczy się o swojego bliskiego. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.