Celem diety bogatoresztkowej jest pobudzenie motoryki jelit i uregulowanie ich czynności bez środków farmakologicznych.
Dieta bogatoresztkowa, inaczej dieta wysokobłonnikowa, zawiera większe niż tradycyjna dieta ilości nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum).
Według zaleceń lekarzy i dietetyków, w podstawowej diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów polisacharydów. Dieta bogatoresztkowa zakłada, że codziennie należy dostarczyć organizmowi 50-70 gramów tych substancji.
Dieta bogatoresztkowa powinna być wprowadzana stopniowo, tak by przewód pokarmowy mógł się przyzwyczaić do coraz większej ilości błonnika. W ten sposób unikniemy skutków ubocznych, takich jak wzdęcia, kolki czy biegunka.
Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.
Produkty zalecane w diecie bogatoresztkowej
- pieczywo pełnoziarniste i razowe
- pieczywo chrupkie
- nasiona takie jak słonecznik, pestki dyni, nasiona chia, sezam, len
- grube kasze, płatki, otręby
- brązowy ryż
- makarony pełnoziarniste przygotowane (nie do końca ugotowane)
- warzywa i owoce (zwłaszcza surowe)
- ziemniaki tylko gotowane
- rośliny strączkowe
- przeciery i musy owocowe
- jajka na miękko
- kawa zbożowa, napary ziołowe
W diecie bogatoresztkowej nie zaleca się produktów:
- wysokotłuszczowych tj. margaryny, smalec, pasztety
- kaszy manny, kukurydzianej
- białego ryżu
- słodyczy, w tym: dżemy, miód
- serów topionych, tłustych serów żółtych
- śmietany
- tłustych wywarów
- mięs, tj. żeberka, golonka, baranina
- mocnej, gorzkiej herbaty