Celem diety bogatoresztkowej jest pobudzenie motoryki jelit i uregulowanie ich czynności bez środków farmakologicznych.
Dieta bogatoresztkowa, inaczej dieta wysokobłonnikowa, zawiera większe niż tradycyjna dieta ilości nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum).
Według zaleceń lekarzy i dietetyków, w podstawowej diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów polisacharydów. Dieta bogatoresztkowa zakłada, że codziennie należy dostarczyć organizmowi 50-70 gramów tych substancji.
Dieta bogatoresztkowa powinna być wprowadzana stopniowo, tak by przewód pokarmowy mógł się przyzwyczaić do coraz większej ilości błonnika. W ten sposób unikniemy skutków ubocznych, takich jak wzdęcia, kolki czy biegunka.
Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.
Produkty zalecane w diecie bogatoresztkowej
- pieczywo pełnoziarniste i razowe
 - pieczywo chrupkie
 - nasiona takie jak słonecznik, pestki dyni, nasiona chia, sezam, len
 - grube kasze, płatki, otręby
 - brązowy ryż
 - makarony pełnoziarniste przygotowane (nie do końca ugotowane)
 - warzywa i owoce (zwłaszcza surowe)
 - ziemniaki tylko gotowane
 - rośliny strączkowe
 - przeciery i musy owocowe
 - jajka na miękko
 - kawa zbożowa, napary ziołowe
 
W diecie bogatoresztkowej nie zaleca się produktów:
- wysokotłuszczowych tj. margaryny, smalec, pasztety
 - kaszy manny, kukurydzianej
 - białego ryżu
 - słodyczy, w tym: dżemy, miód
 - serów topionych, tłustych serów żółtych
 - śmietany
 - tłustych wywarów
 - mięs, tj. żeberka, golonka, baranina
 - mocnej, gorzkiej herbaty