Pomiar poziomu cukru

  1. Poinformuj chorego o zamiarze pomiaru poziomu cukru we krwi.
  2. Przygotuj glukometr i postępuj według instrukcji producenta. Zazwyczaj należy włożyć pasek i poczekać aż na ekranie glukometru pojawi się kropla krwi - wówczas sprzęt jest gotowy do użycia.
  3. Dłonie chorego muszą być czyste - przed pomiarem dodatkowo umyte wodą z mydłem i osuszone.
  4. Nie dezynfekujemy dłoni chorego spirytusem ani płynem do dezynfekcji. Jeżeli źle wytrzemy płyn i krew z opuszka wymiesza się z cieczą może to zafałszować wyniki.
  5. Bierzemy opuszek palca chorego w swój palec wskazujący i kciuk i go nakłuwamy.
  6. Wyciskamy kroplę krwi na pasek lub przykładamy pasek do nakłucia tak, aby pasek naciągnął krew. Czekamy na pomiar – wartość wyświetli się na ekranie glukometru.
  7. Palec dezynfekujemy przykładając gazik z płynem dezynfekującym, kontrolujemy czy opuszek nie krwawi za mocno. Jeśli tak – zabezpieczamy dodatkowym gazikiem.

Dzienniczek pomiaru poziomu cukru we krwi

POBIERZ
contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS