Pomiar poziomu cukru
- Poinformuj chorego o zamiarze pomiaru poziomu cukru we krwi.
- Przygotuj glukometr i postępuj według instrukcji producenta. Zazwyczaj należy włożyć pasek i poczekać aż na ekranie glukometru pojawi się kropla krwi - wówczas sprzęt jest gotowy do użycia.
- Dłonie chorego muszą być czyste - przed pomiarem dodatkowo umyte wodą z mydłem i osuszone.
- Nie dezynfekujemy dłoni chorego spirytusem ani płynem do dezynfekcji. Jeżeli źle wytrzemy płyn i krew z opuszka wymiesza się z cieczą może to zafałszować wyniki.
- Bierzemy opuszek palca chorego w swój palec wskazujący i kciuk i go nakłuwamy.
- Wyciskamy kroplę krwi na pasek lub przykładamy pasek do nakłucia tak, aby pasek naciągnął krew. Czekamy na pomiar – wartość wyświetli się na ekranie glukometru.
- Palec dezynfekujemy przykładając gazik z płynem dezynfekującym, kontrolujemy czy opuszek nie krwawi za mocno. Jeśli tak – zabezpieczamy dodatkowym gazikiem.