Ważną rolę w diecie niskofosforanowej odgrywają:

  • płyny podawane w dostatecznej ilości – powyżej 2 l/dobę
  • ograniczenie spożycia soli kuchennej
  • ograniczenie produktów bogatych w szczawiany (szpinak, szczaw, rabarbar, boćwina, kakao, czekolada, kawa naturalna, mocna herbata)
  • ograniczenie produktów bogatych w fosforany (jaja, mięso, podroby, suche rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, sery żółte i topione)
     

Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Przy przygotowywaniu posiłków pamiętaj o podstawowych zasadach żywienia chorego.

contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS