Główna modyfikacja diety dotyczy ograniczenia dobowej podaży białka do 40g. Zapotrzebowanie energetyczne wynosi ok. 35 kcal/kg masy ciała (tj. 2000-2500 kcal/dobę).
Kcal 2000-2500 /dobę | Białko 40 g/dobę |
Osoba na diecie niskobiałkowej powinna pamiętać o ograniczeniu takich produktów jak: mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, wędliny, ryby.
Do produktów z najniższą zawartością białka należą owoce i warzywa (z wyjątkiem warzyw strączkowych) oraz wybrane produkty zbożowe, np. skrobia pszenna lub ziemniaczana.
Na rynku dostępne są produkty zbożowe niskobiałkowe. To odpowiedniki tradycyjnych wyrobów zbożowo-mącznych bogatych w białko.
Zasady odżywiania na diecie niskobiałkowej
- Należy ograniczyć spożywanie białka, a w skrajnych przypadkach całkowicie je wyeliminować.
- Zapotrzebowanie energetyczne organizmu powinno być pokrywane przez produkty węglowodanowe i tłuszczowe (choroby nerek) lub głównie przez węglowodanowe (niewydolność wątroby). Ustalane jest to indywidualnie, tak aby nie doprowadzić do niedoborów energetycznych (średnio dla organizmu chorego wynosi 2000-2500 kcal/dobę). Główne źródło węglowodanów w diecie niskobiałkowej stanowią produkty zbożowe.
- Ilości białka w gramach na kilogram masy ciała zawsze ustala lekarz. Jest ona ściśle kontrolowana w zależności od tolerancji organizmu, aby nie doprowadzić do uszkodzenia wątroby lub nerek oraz ujemnego bilansu azotowego, wyniszczającego organizm. Produkty białkowe należy spożywać wraz z produktami węglowodanowymi, a białko zwierzęce równomiernie rozłożyć pomiędzy trzy posiłki.
- Spożycie tłuszczu przy niewydolności nerek nie podlega ograniczeniu. Natomiast przy niewydolności wątroby ważna jest ilość i jakość spożywanych tłuszczów, aby nie obciążać chorego organu. W skrajnych przypadkach, przy dużej niewydolności wątroby, należy całkowicie wyeliminować tłuszcz z diety i zwiększyć spożycie warzyw oraz owoców.
- Potrawy na diecie niskobiałkowej powinny być przygotowywane poprzez: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie na patelni do smażenia beztłuszczowego, pieczenie bez dodatku tłuszczu.
Przykładowa dzienna racja pokarmowa w diecie niskobiałkowej
- Pieczywo niskobiałkowe, niskosodowe 210g
- Kasze, ryż 50g
- Mąka ziemniaczana, skrobia 20g
- Mleko 2%tł. i produkty mleczne 500g
- Jaja 10g
- Mięso, drób, ryby 50g
- Masło, śmietana 30g
- Inne tłuszcze (masło, olej, oliwa) 30g
- Ziemniaki 300g
- Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C, bogate w β-karoten oraz inne 500g
- Cukier i słodycze 70g
Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.