Główna modyfikacja diety dotyczy ograniczenia dobowej podaży białka do 40g. Zapotrzebowanie energetyczne wynosi ok. 35 kcal/kg masy ciała (tj. 2000-2500 kcal/dobę). 

Kcal 2000-2500 /dobę Białko 40 g/dobę

Osoba na diecie niskobiałkowej powinna pamiętać o ograniczeniu takich produktów jak: mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, wędliny, ryby.

Do produktów z najniższą zawartością białka należą owoce i warzywa (z wyjątkiem warzyw strączkowych) oraz wybrane produkty zbożowe, np. skrobia pszenna lub ziemniaczana.

Na rynku dostępne są produkty zbożowe niskobiałkowe. To odpowiedniki tradycyjnych wyrobów zbożowo-mącznych bogatych w białko.

Zasady odżywiania na diecie niskobiałkowej

  • Należy ograniczyć spożywanie białka, a w skrajnych przypadkach całkowicie je wyeliminować.
  • Zapotrzebowanie energetyczne organizmu powinno być pokrywane przez produkty węglowodanowe i tłuszczowe (choroby nerek) lub głównie przez węglowodanowe (niewydolność wątroby). Ustalane jest to indywidualnie, tak aby nie doprowadzić do niedoborów energetycznych (średnio dla organizmu chorego wynosi 2000-2500 kcal/dobę). Główne źródło węglowodanów w diecie niskobiałkowej stanowią produkty zbożowe.
  • Ilości białka w gramach na kilogram masy ciała zawsze ustala lekarz. Jest ona ściśle kontrolowana w zależności od tolerancji organizmu, aby nie doprowadzić do uszkodzenia wątroby lub nerek oraz ujemnego bilansu azotowego, wyniszczającego organizm. Produkty białkowe należy spożywać wraz z produktami węglowodanowymi, a białko zwierzęce równomiernie rozłożyć pomiędzy trzy posiłki.
  • Spożycie tłuszczu przy niewydolności nerek nie podlega ograniczeniu. Natomiast przy niewydolności wątroby ważna jest ilość i jakość spożywanych tłuszczów, aby nie obciążać chorego organu. W skrajnych przypadkach, przy dużej niewydolności wątroby, należy całkowicie wyeliminować tłuszcz z diety i zwiększyć spożycie warzyw oraz owoców.
  • Potrawy na diecie niskobiałkowej powinny być przygotowywane poprzez: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie na patelni do smażenia beztłuszczowego, pieczenie bez dodatku tłuszczu.

Przykładowa dzienna racja pokarmowa w diecie niskobiałkowej

  • Pieczywo niskobiałkowe, niskosodowe 210g
  • Kasze, ryż 50g
  • Mąka ziemniaczana, skrobia 20g
  • Mleko 2%tł. i produkty mleczne 500g
  • Jaja 10g
  • Mięso, drób, ryby 50g
  • Masło, śmietana 30g
  • Inne tłuszcze (masło, olej, oliwa) 30g
  • Ziemniaki 300g
  • Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C, bogate w β-karoten oraz inne 500g
  • Cukier i słodycze 70g

 

Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.

contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS