Celem diety bogatoresztkowej jest pobudzenie motoryki jelit i uregulowanie ich czynności bez środków farmakologicznych.

Dieta bogatoresztkowa, inaczej dieta wysokobłonnikowa, zawiera większe niż tradycyjna dieta ilości nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum).

Według zaleceń lekarzy i dietetyków, w podstawowej diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów polisacharydów. Dieta bogatoresztkowa zakłada, że codziennie należy dostarczyć organizmowi 50-70 gramów tych substancji.

Dieta bogatoresztkowa powinna być wprowadzana stopniowo, tak by przewód pokarmowy mógł się przyzwyczaić do coraz większej ilości błonnika. W ten sposób unikniemy  skutków ubocznych, takich jak wzdęcia, kolki czy biegunka.

Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.

Produkty zalecane w diecie bogatoresztkowej

  • pieczywo pełnoziarniste i razowe
  • pieczywo chrupkie
  • nasiona takie jak słonecznik, pestki dyni, nasiona chia, sezam, len
  • grube kasze, płatki, otręby
  • brązowy ryż
  • makarony pełnoziarniste przygotowane (nie do końca ugotowane)
  • warzywa i owoce (zwłaszcza surowe)
  • ziemniaki tylko gotowane
  • rośliny strączkowe
  • przeciery i musy owocowe
  • jajka na miękko
  • kawa zbożowa, napary ziołowe

W diecie bogatoresztkowej nie zaleca się produktów:

  • wysokotłuszczowych tj. margaryny, smalec, pasztety
  • kaszy manny, kukurydzianej
  • białego ryżu
  • słodyczy, w tym: dżemy, miód
  • serów topionych, tłustych serów żółtych
  • śmietany
  • tłustych wywarów
  • mięs, tj. żeberka, golonka, baranina
  • mocnej, gorzkiej herbaty
contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS