Wartość odżywcza diety płynnej powinna pokrywać indywidualne zapotrzebowanie chorego.

Wszystkie posiłki przygotowane z produktów muszą być zmiksowane i rozcieńczone w celu uzyskania konsystencji płynnej.

Produkty do przygotowania diety płynnej:

  • kasze w formie kleików
  • mąka
  • biszkopty, suchary
  • bułka pszenna
  • mleko
  • ser biały homogenizowany
  • jaja gotowane
  • chude mięso
  • wędliny i ryby
  • oleje, oliwa
  • ziemniaki, warzywa i owoce gotowane, przetarte lub zmiksowane
  • soki owocowo-warzywne, kompoty
  • płynne kisiele
  • łagodne przyprawy

 

Może się zdarzyć, że przy dolegliwościach chory nie chce jeść. Przeczytaj co zrobić, jeśli chory nie chce jeść.

contact

Nie znalazłeś pomocnych materiałów?

Pomóż nam rozwijać pomocnik online dla opiekunów osób nieuleczalnie chorych w domach. Napisz do nas i zgłoś temat, którego brakuje.

NAPISZ DO NAS