Dieta wysokobiałkowa ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilości białka do budowy i odbudowy tkanek ustrojowych, białek osocza, enzymów, hormonów.
Aby białko mogło spełniać swoje zadanie dieta ta musi mieć należną wartość energetyczną. W przeciwnym razie białko zostanie wykorzystane do celów energetycznych.
Białko 100-120 g/dobę |
2/3 białka w diecie powinny stanowić białka wysokowartościowe z produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pamiętaj: Jedzenie jest podstawową formą przyjemności dla chorego i bardzo ważnym tematem dla opiekuna, który przez prawidłowe żywienie swojego bliskiego czuje, że dobrze się nim opiekuje. Poznaj podstawowe zasady żywienia chorego.
Zasady odżywiania na diecie wysokobiałkowej:
- Posiłki należy jeść często, ale w małych porcjach.
- Posiłki należy komponować tak, aby były urozmaicone pod względem kolorystycznym i smakowym.
- Nie należy stosować potraw tłustych, gdyż tłuszcz hamuje wydzielanie soku żołądkowego.
- W celu pobudzenia apetytu należy stosować potrawy o zdecydowanym smaku (np. zupa pomidorowa, ogórkowa, żurek, barszcz czerwony).
- W celu wzbogacenia potraw w białko można stosować białko serwatkowe w proszku do zabielania zup i sosów oraz do deserów.
- Do drobno startych surówek można dodawać serek homogenizowany.
- Można stosować preparaty białkowe, zarówno do dań zimnych, jak i gorących.
- Warzywa należy podawać gotowane i rozdrobnione, w postaci surowych soków lub bardzo drobno startej surówki.
- Owoce podaje się w postaci soków, przecierów, pieczone, gotowane w kompocie, na surowo bez skórki i pestek (miksowane, przetarte), jako dodatek do koktajli mlecznych.
- Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w folii, pergaminie, rękawie foliowym.
Produkty zalecane:
- jajka
- chude mięso: drób, cielęcina, królik
- ryby
- twarogi
- przefermentowane produkty mleczne
- chude podroby
- dobre jakościowo wędliny
- warzywa i owoce
Produkty niedozwolone:
- tłuste wywary
- margaryna, smalec, łój
- fast-foody
- tłuste sery
- sery pleśniowe
- grube kasze
- makarony
- kluski